DANAS JE MODERNA KEMIJA
1.OPASNE KEMIKALIJE PRIRODNO PRISUTNE U HRANI
2. KEMIKALIJE NASTALE OBRADOM HRANE
4. PESTICIDI
5. MIKOTOKSINI I BAKTERIJSKI TOKSINI
ŠTO ZNAČI KARCINOGEN?
- Karcinogeni kategorije I. (tvari kod kojih je sigurno dokazano da u nekim slučajevima mogu izazvati rak u čovjeka).
- Karcinogeni kategorije II. (tvari za kojih nema dovoljno dokaza da mogu izazvati rak u čovjeka, ali je pokazano da ga mogu izazvati u nekih životinjskih vrsta).
- Karcinogeni kategorije III. (tvari kod kojih nema nikakvih dokaza da mogu izazvati rak u čovjeka, dokazi o izazivanju raka u pokusnih životinja su nesigurni, a jedino je sigurno da mogu u epruveti izazvati mutacije na prikladnom modelu)
- Sumnjive tvari na mutagenost (nema naravno nikakvog pouzdanog dokaza o izazivanju raka u čovjeka ili životinje, nema sigurnog dokaza o mutagenosti, ali neki znanstveni radovi pokazuju da se na nekim modelima nesigurno dokazala mutagenost)
VAŽNA JE POVRŠINA ISPOD KRIVULJE VRIJEME/KONCENTRACIJA
DOMAĆI KARCINOGENI RUČAK
- JUHE
- -Goveđa s domaćim rezancima (furan i derivati, furfural, kafeinska kiselina, D-limonen i N-nitrozopiperidin iz papra, pirazilidin, psoraleni, anilin, parabeni)
- -Juha od divljih šampinjona, lisičarki i vrganja uglavnom za vegetarijance (benzaldehid, benzil-alkohol, D-limonen, agaritin, ergotionein, izoveleral, derivati fenil–hidrazina, N-nitrozopiperidin, derivati furana, furfural)
- GLAVNA JELA
- -Pečena purica (heterociklički amini i možda PAH-ovi)
- -Za vegetarijance gof na žaru (heterociklički amini, PAH-ovi)
- -Prženi krumpirići (akrilamid, furan, furfural, kafeinska kiselina)
- -Miješano povrće, od brokule do blitve (acetaldehid, alil–izocijanat, anilin, benzaldehid, estragol, kafeinska kiselina, kvercetin, D-limonen, parabeni, pirazilidini, psoraleni)
- -Povrće s roštilja (PAH-ovi, kafeinska kiselina, parabeni, benzojeva kiselina)
- -Salate (alil–izocijanat, tanini, hidrokinon, katehol)
- -Kruh (akrilamid, acetaldehid, formaldehid, etil-karbamat, kafeinska kiselina i možda ohratoksin ako se radi o domaćem skladištenju žitarica)
- -Vino (etil-karbamat, formaldehid, acetaldehid, metanol, parabeni, tanin)
OVO JE STRAŠNA HRANA
Karciongeni heterociklički amini, PAH-ovi itd.
STRAŠNI PARABENI
- Apsolutno svud prirodno prisutni u biljnom svijetu kao zaštita plodova.
- Danas izrazito česti aditivi u hrani i kozmetici.
- Podaci o mutagenosti izrazito nepouzdani
- Zadnje vrijeme ih proglašavaju endokrinim disruptorima zbog sličnosti s estradiolom, ali pokusima se dokazuje 8000 puta manja aktivnost od estradiola.
- Tipičan primjer nejasnih napada (možda trgovinski ratovi)
HAJDEMO NA BAKTERIJE I PLIJESNI
Je li ova breskva opasna? Papar povućen zbog b. cereusa
Apsolutno svud prisutni.
-Naravno, obično nevidljivi prostim okom.
-Ista vrsta, a različiti po proizvodnji otrova.
-Nejasnoće oko toga tko je za njih zadužen.
-Nije jasno koliku opasnost zapravo predstavljaju s toksikološkog stajališta.
ZAŠTO PRIMJENA PESTICIDA PROTIV NEPRIJATELJA?
Izazivaju akutna i kronična otrovanja
-Donose zarazne bolesti
-Otimaju nam našu hranu
-Ometaju nam život na puno načina
Bolest sv. Antuna Sindrom bolesnih zgrada Bolest zapadnog Nila Moje dunje-patalin
NISU STVARI TAKO JEDNOSTAVNE
Prema SZO, od pesticida godišnje umire oko 20000 u slabo razvijenim zemljama.
NEUROTOKSIN BOTULIN
-Produkcija uglavnom vezana uz anaerobne uvjete (čak kod 4 C)
-Relativno stabilan kod zagrijavanja
-Unos uglavnom prehranom
A HIDRIČNE EPIDEMIJE?
KOD NAS UČESTALE DO SEDAMDESETIH GODINA. ALI IMAMO KLOR.
MIKOTOKSINI VATRA SVETOG ANTUNA
-Suha gangrena na udovima, koji otpadaju,
-Halucinacije kod masovnih otrovanja
-Lijekovi!
-Pokušaj dodavanja zeolita prljavoj hrani relativno uspješan.
IMA PUNO MIKOTOKSINA
Najviše trpi stočarstvo
- -ergot alkaloidi,
- -okratoksini,
- -aflatoksini,
- -trihoteceni,
- -zearalenoni,
- -drugi.
SVI EUROPSKI MIKOTOKSINI I AKRILAMID
BOLJI NADZOR-VEĆA SIGURNOST. Internet TRGOVINA NAJGORA.
TAKO JE TO BILO RANIJE. A DANAS?
GLOBALNA TRGOVINA DONOSI SVAKAKVU HRANU
OSIM STATINA CRVENA RIŽA SADRŽI I MIKOTOKSIN CITRININ
PURICA S MLINCIMA JOŠ GORA ZBOG AKRILAMIDA
OKRUŽENI SMO PLIJESNIMA I SPORAMA
opis trovanja hranom (ergot alkaloidi) u Bibliji
-masovna otrovanja u svim dijelovima Europe (svaki dio kontinenta sa svojim značajkama)
-Aleksander Fleming, 1928., penicilin iz Penicilium notatum
– ciklosporin, ciklopeptid (11 AK), imunosupresor, Hypocladium inflatum gams
-produkti pljesni (moćni korisni, otrovni)
-suhomesnati i mlječni proizvodi, sirevi, vino, pivo, pekmez, voćni sokovi (plemenite pljesni)
ERGOT ALKALOIDI
Ružna plijesan Vidite kako su oni važni
TRIHOTECENI POD TEŠKIM SUMNJAMA
-Na kukuruzu – pomor stoke u Rusiji
-Optužbe – bojni otrov (Žuta kiša).
-Bilo i kod nas sumnji
DUGOTRAJNO VEZANJE UZ KREVET
1.Faza: traje 3-9 dana. Crvenilo kože i mukoznih membrana bule i vezikule. Glavobolja, opća slabost, nesvjestica, povraćanje, abdominalna bol, tahikardija, cijanoza.
2.Faza: traje 2-4 tj. Nastavak glavobolje, anemija, leukopenija, granulocitopenija, trombocitopenija, limfocitoza (slično
radijacijskoj bolesti)
- Faza (faza odluke): neodređeno trajanje. Najteže otrovani umiru. Nekrotične lezije po koži i muk. memb. (ulcerativni farnigitis), hemoragije muk. memb., GIT hemoragije, limfadenopatija, pogoršanje hem. pokazatelja, sepsa
- Faza (ozdravljenje): oko 2 mj.Popravlja se opće stanje i hem. poremećaji. Prestanak hemoragije. Raste opasnost od infekcija
AFLA TOKSIN (100000 dead turkey)
Mađarska tucana s dalekog juga Ima ih: A1, B2, G1, G2 itd. (18)
– orasi, brazilski oraščići, pistacio, kiki-riki, badem, kopar, sjeme pamuka, žitarice (pr. kukuruz, riža), mlijeko
-Akutna otrovanja nebitna u ljudi oštećenje jetara.
-Karcinogen kategorije I (jetra)
-Snažan nadzor masnih plodova
SVI HOĆE NAŠU HRANU
Sve živo može biti neprijatelj
TKO SU ONI?
-bakterije
-virusi
-plijesni
-kukci
-pauci i rodbina
-glodavci
-zmije
-ptice
-divljač,
-ribe i školjke
-puževi
-trave
-itd.
KRIŽARSKI RAT RACHEL CARSON
Popis aktivnih tvari s godinama dozvole i zabrane korištenja
Teuta Tompić, Vesna Šimunić-Mežnarić, Mario Posedi, Božidar Blažeka
Veterinarska stanica Čakovec, PJ Bioinstitut. Pesticidi u hrani. Hrvatski časopis za javno zdravstvo. 2007.
Koncentracije oraganokloriranih pesticida u uzorcima sireva iz uvoza u 2005. godini:
Teuta Tompić, Vesna Šimunić-Mežnarić, Mario Posedi, Božidar Blažeka
Veterinarska stanica Čakovec, PJ Bioinstitut. Pesticidi u hrani. Hrvatski časopis za javno zdravstvo.
PODJELA BAKTERIJSKIH OTROVA
PROTEINI I BOTULIZAM
-Kod anaerobnih uvjeta
-Nažalost uglavnom kod male proizvodnje
-Važna dobra kontrola
POSEBAN PROBLEM INTERNET
OD PANIKE DO MIRENJA SA SUDBINOM
TO SU LOŠE STRANE INTERNETA
NEPOVJERENJE JE PRIROĐENO ČOVJEKU A POSEBNO SU SUMNJIČAVI ZNANSTVENICI
Neki više nikom ne vjeruju A neki vjeruju u sve
OD ČEGA ŽELITE STRADATI (otrova iz prirode ili biocida)?
NE ŽELIMO STRADATI I U TOME JE KLJUČ
-Biocide je ipak lakše nadzirati.
-Dobra proizvodna praksa daje garancije.
-Nema ništa bez kompromisa.
-Ne želimo u Srednji vijek.
-Budimo razumni i odgovorni!
NEMOJTE ČVRSTO VJEROVATI INTERNETU!
PREPORUČUJE www.otrovno.com
O V O J E P R I Č A O H R A N I
UZGOJENO PRIRODNO
Pozivamo vas na www.otrovno.com
“Plaše nas sa svih strana, pa danas tako, evo, već znamo da je piletina puna antibiotika, crveno meso hormona, povrče i voće pesticida … mlijeko je radioaktivno. Pravo je čudo da smo još uvijek živi, a još veće čudo je što živimo sve duže.”
Prof.dr.sc Franjo Plavšić, osnivać i prvi predstojnik Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping odgovara u ovom intervju-u kako je rijeć zapravo o pretjerivanju. Poslušajte u ovom zanimljivom razgovoru što su to trgovinski ratovi i kako pojedinci skloni panici šire neistine među ljudima, a stanovništvo je radi toga sve više uplašeno …